Érdekes előterjesztésre bukkantam a januári testületi meghívó anyagai között a Bajai Kommunális Szolgáltató Kht. üzleti tervi beszámolójában. Ebben arról értesülhet a bajai polgár, hogy adó-forintjaiból új telephelyet kíván építeni a kht vezetése, amikor úgy a világgazdasági helyzet, mint az önkormányzatok alulfinanszírozottsága a legtakarékosabb gazdálkodásra, a halasztható beruházások visszaszorítására ösztönöz.

Mint ismeretes a Kht. központi telepe a Bokodi út - Ipartelepi út találkozásánál a köztemetővel szemben épült ki, teljes infrastruktúrával, elegendő térburkolattal, szociális-, műhely- és raktár-épületekkel, szabad tároló területekkel. A telephelyről mind külső szemle, mind belső bejárás utáni vizsgálat alapján is megállapítható, hogy direkt erre a célra létesített városüzemeltetési bázis. Figyelemmel arra, hogy közeljövőben az ipartelepi út az 51-es főút részévé válik, továbbá városközpont közeli elhelyezkedése, a fenntartási feladatai közé sorolt legnagyobb városi temetővel szembeni fekvése és teljes infrastruktúra kiépítettsége miatt ennél előnyösebb elhelyezést nehezen lehet elképzelni.

Igaz ez a megállapítás még akkor is, ha központi irányító egysége - az igazgatás - nem ezen a telephelyen működik. A Kht. korábbi, 2008. november 27-i anyagából az derül ki, hogy 5,8 millió forint ráfizetéssel működtetik a Bokodi úti telephelyet. Ezt el tudom képzelni, hisz jelenleg kihasználatlan a telephely, ugyanis önkényes területfoglalással és felesleges beruházással a volt vaskúti úti laktanya egyes épületeit és területeit foglalták el, hajtottak végre felújítási munkákat. Anélkül kezdett telephely kialakításba a laktanya területén a Kht. vezetése, hogy arra testületi felhatalmazással rendelkezne, hogy a beruházás előkészítése a Település Rendezési Tervnek (TRT), a vagyonrendelet előírásainak megfelelne. A TRT szerint ugyanis a volt legénységi épület a hozzá rendelt, volt alakuló téri területtel "településközponti vegyes terület" besorolású. Az ilyen területen a helyi építési szabályzat szerint "a telephely engedélyhez kötött ipari és szolgáltató tevékenységek nem engedélyezhetők". Ezt a szabályt különösen a bajai vállalkozók ismerik jól, akik magas árat fizettek szabályszerű, hatóságok által engedélyezett telephelyeik kialakításáért. Lehet, hogy ez a szabály az önkormányzat gazdasági társaságára nem vonatkozik, őt a hatóságok nem ellenőrzik?

De lehet, hogy a hatályos rendeleteket én ismerem rosszul. Az Igazgatási Iroda igen keményen ellenőrzi a város vállalkozásainak telephelyeit, a Kht. telephelyére nem vonatkoznak a hatósági előírások? Engedélyokiratban kellett volna a képviselő-testületnek elfogadni azt a beruházási célokmányt, amely átfogó gazdaságossági, műszaki stb. vizsgálatok alapján terjesztődik a testület elé, a jelenlegi helyzet elemzésével, az új telephely létesítésének szükségességét indokolva, beruházási költségvizsgálattal, megtérülési számítással bizonyítva annak minden előnyét, de főleg gazdaságosságát. És természetes kellene, hogy legyen a meglévő Bokodi úti telephely további, más irányú hasznosítására vonatkozó javaslattétel is.

Nehezen értelmezhető, hogy miért van szükség a jelenlegi bérelt iroda helyett új két emeletes 1.000 m2 alapterületű irodaépületre a volt tanépületbõl kialakítva, mely helyett inkább a Bokodi úti szociális épület bővítésével oldhatnák meg az adminisztráció elhelyezését. De miért kell a volt legénységi épület 9.000 m2 -es épületéből raktárt készíteni ahelyett, hogy az eredeti célkitűzés szerint szociális célokra kerülne hasznosításra. Miért kell a meglévõ 750 m2 -es raktárból a katasztrófavédelmet, karitász szervezeteket kiüldözni?

A Rókus utcai irodabérlet évi 5 millió Ft, az összeköltöztetés 2 milliós megtakarítást jelentene, de ez a megtakarítás a Bokodi útra költözéssel is elérhető. Miért kell akkor 54,2 millió Ft-ot engedély nélkül új telephely irodaházára költeni, amelyet még növel a többi épület megépítésének és felújításának költsége. Az előterjesztés szerint a végösszeg 100 millió is lehet. Ilyen gazdagok vagyunk? Költsük ezt a pénzt szociális lakások kialakítására, hisz másik előterjesztés szerint mindössze nettó 96 ezer forintos négyzetméter áron tud felújítással kialakítani a Kht a laktanyai épületekbõl lakásokat. 54 millióból legalább 450 m2 új lakás alakítható ki, ez 8-9 új szociális lakás lehetne, de 100 millióból már akár 16 - 18 lakás is építhető ezen az áron!

Barna György

A cikk a Bajai Tükör c. újsában jelent meg 2009.01.30-án.
http://www.bajaitukor.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://beketer.blog.hu/api/trackback/id/tr100915569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huffington 2011.09.07. 13:49:31

ilyen blog létezik? hogy mik vannak?
süti beállítások módosítása