Városunk középtávú fejlesztési lehetőségeit döntően az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében elnyert források mértéke határozza meg. A Képviselő-testület a közelmúltban tekintette át az eddigi pályázati eredményeket és az elbírálás előtt álló programok körét. Amennyiben minden tervezett projektünk nyer (de jó is lenne!), 4,5 milliárd Ft beruházási érték 3,4 milliárd Ft támogatási összeg felhasználásával valósulhat meg. Az eddig elnyert 1,4 milliárd Ft pályázati támogatás közel 2 milliárd Ft beruházási értékre egészül ki.

A fejlesztési programok között számomra a legkedvesebb az Újvárosi ÁMK pályázata. Felújítását nem véletlenül helyeztem önkormányzati választási programom középpontjába. A pályázat címe: Alapfokú nevelési-oktatási intézmények és gimnáziumok infrastruktúrájának fejlesztése. Közel két éve szereztem tudomást az akkor még csak
tervezett pályázat várható tartalmáról. Azonnal tájékoztattam az önkormányzat tisztségviselőit a lehetőségről, és ahhoz kértem hozzájárulásukat, hogy előzetes költségbecslést készíthessünk a szükséges felújítási munkálatokhoz. Megkaptam a támogatást, a hivatal szakembereivel, külső szakértőkkel „beáraztuk” a projektet. Közben 2007. szeptemberétől a Felsővárosi Iskola az ÁMK tagintézményévé vált. Az új feladat-ellátási hely belépésével megnyílt a lehetőség arra, hogy a fölvégi épület felújítása is beépüljön a projektbe, melynek összege így 426 millió Ft-ra módosult (10 % önkormányzati hozzájárulással).

A Képviselő-testület egyhangú szavazással döntött a pályázat támogatásáról és az önerő biztosításáról. A pályázatot készítő Baja Invest Zrt. 2008. januárjában nyújtotta be a Dél-alföldi Operatív Program keretében. Augusztus végén az önkormányzat arról kapott értesítést, hogy a pályázat - bár meghaladta a szakmai ponthatárt
- forráshiány miatt nem lett támogatott mégsem. Ezt követően a Regionális Fejlesztési Tanács döntése alapján a DARFÜ Kht. átcsoportosítást hajtott végre, előre hozva a 2011-2013 között e célra felhasználható keretet. (2009-2010-ben régiónkban hasonló célra öszszesen mintegy 2,8 milliárd Ft áll majd rendelkezésre, így reményeim szerint a III. Béla Gimnázium és a Szentistváni ÁMK felújítási programjait is meg tudjuk majd pályázni.)

Az újvárosi pályázat ismételt beadására novemberben került sor, és december 22-én megérkezett az értesítés a
pozitív elbírálásról. Mivel a döntés két fordulós, ezért 2009. június 17-ig kell benyújtani a részletes kiviteli terveket, a végleges műszaki megoldásokat tartalmazó anyagot. Nézzük, mi is fog megvalósulni várhatóan két éven belül: Az újvárosi épület hőszigetelése, nyílászárók cseréje, könnyűszerkezetes tető építése, akadálymentesítés, burkolat felújítása, elektromos- és informatikai hálózat korszerűsítése, szaktantermek kialakítása, új bútorok, fejlesztési- és sporteszközök beszerzése.

A Felsővárosi Tagintézményben új tornaterem építése, nyílászárók cseréje több épületszakaszon, udvari burkolat és a sportudvar felújítása, akadálymentesítés, a régi épületrész tető- és homlokzat felújítása, burkolat csere, informatikai hálózat korszerűsítése, eszközök beszerzése. A pályázat értékelését követően indítható a közbeszerzési
folyamat, így legkorábban ez év őszén kezdődhetnek meg a munkálatok (természetesen a nevelési-oktatási feladatellátással összehangolt módon).

A pályázat feltétele volt a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett „Kompetenciaalapú oktatás, egyenlő hozzáférés korszerû intézményekben” címû program felvállalása. Városunkban hét feladat-ellátási helyen valósul majd meg a korszerű pedagógiai-módszertani ismereteket nyújtó program 137 millió Ft értékben, önerőt nem igénylő támogatással. Az önkormányzat által korábban benyújtott informatikai pályázat (Társadalmi
Infrastruktúra Operatív Program keretében az Intelligens iskola program) támogatási értesítője tavaly nyáron érkezett meg. Jelenleg a központi közbeszerzés folyik. Városunk intézményei 100-120 millió Ft értékű eszközparkkal fognak gazdagodni.

A tervezett pályázati célok sok-sok szereplő összehangolt cselekvésével valósulhatnak csak meg. Döntéshozó testületek, tisztségviselõk, elkötelezett köztisztviselők, szakértők, fejlesztési műhelyek, többletmunkát vállaló - innovációt támogató és megvalósító - intézményi közösségek együttes akaratát, erőfeszítését igénylik. Az újvárosi pályázat színvonalas elkészítését, gondozását nagyon sokan segítették. Növendékeink, a szülői közösség, és kollégáim nevében külön is megköszönöm Tantos János költségszakértőnek a költségbecslést, Cerfelj Jagodic Viola
építész-tervezőnek a tanulmánytervet, Gyurákovics Imre fõtanácsosnak, beruházási ügyintézőnek a műszaki tartalom gondozását, Laki Tamás rehabilitációs szakmérnöknek az akadálymentesítési terv elkészítését, Székely Lajosnak a Baja Invest Zrt. vezérigazgatójának a projektmenedzseri feladatok ellátását.

A megvalósuló felújítás a szakmai feladatokra összpontosító, az intézményhasználó gyermekek szükségleteit,
esélyteremtését középpontba állító, egymást segítő és ezekben közös akaratú emberek, tudatos polgárok és közösségek valamint politikai képviselőik sikere lesz.

Nemes Gábor
újvárosi képviselő

A cikk a Bajai Tükör c. újsában jelent meg 2009.01.30-án.
http://www.bajaitukor.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://beketer.blog.hu/api/trackback/id/tr49915553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása