Tájékoztatás helyett féletájékoztatás - nem tudom ez is megfogalmazódott-e a Bácskai Napló, Baja és környéke közéleti magazinjának szerkesztési alapelvei között, de remekül teljesíti ezt a szándékot a lap január 22-i számában az F.-el jelzett cikk. (Nem kizárt talán az sem, hogy a Lényeg c. újság foszerkesztője a cikk szerzője?)

A cikk a helyi buszközlekedésről szól és alaphangját két a szerző szerint idős, ill. öreg nyugdíjas) adja meg, akik a buszmegállóban állva, csak úgy magukban morfondíroznak az ország költségvetési tételein és bár ők feltehetően ingyen utaznak (feltehetően 65 év felettiek lévén) a vélemény persze akkor is vélemény. Ők biztosan nem, de a cikk szerzője bizonyosan tudja, hogy a kormány ugyan több módon, pl. a 65 év feletti nyugdíjasok ingyenes utazása, a 65 év alatti nyugdíjasok és a diákok kedvezményei és egyéb okok miatt közvetlenül is finanszírozza a Volánokat.

Az a támogatás, aminek elmaradásáról ír a cikk szerzője az nem közvetlenül a Volánok, hanem az önkormányzatoknak a támogatása volt a helyi közlekedés működtetéséhez való hozzájárulásként, s mint ilyen általában nem jutott el a Volánokhoz, hanem a legjobb esetben beolvadt az adott önkormányzat által adott támogatásba. Vagyis pl. tavaly Baján abba a 25 milliós önkormányzati támogatásba. Így a kormánytól e jogcímen elmaradt támogatás nem érinti a helyi buszközlekedést, ha az önkormányzat a tavalyi mértékhez képest nem csökkentette, hanem növelte a Bács-Volánnak nyújtott önkormányzati támogatást. Így a tavalyihoz képest semmivel nem került rosszabb helyzetbe a helyi tömegközlekedés támogatása Baján.

Egyébként igen érdekes ez a címoldal egyéb részleteiben is. A fenti cikk mellett - ahol az írás arról kesereg, hogy a bajai önkormányzat nem bír több támogatást adni a helyi buszközlekedésnek - van egy másik cikk is, ahol nagy vívmányként jelenti be az újság, hogy indul a Bajai Tv (persze önkormányzati finanszírozással!). Hogy is van ez? Bajai Tv amikor van már egy Baja Tv? Nem elírás ez kedves olvasó, hanem annak a polgármesteri kezdeményezésű intézkedéssorozatnak a folytatása, ahol az önkormányzat pénzébol megvették a Baja Hangja rádiót 18 millióért, amelyik ugyan már régóta muködött, de nem polgármesteri (vagy alpolgármesteri?) felügyelet alatt.

Hasonló pénzkidobásnak tűnik, mint a szigeten lévő, már kialakított és a szabadidősport céljára működtetett műfüves pálya tulajdonjogáért 12 milliót adni az önkormányzat pénzébol és most pedig a már meglévő Baja TV mellé egy Bajai TV-t csinálni ugyancsak az önkormányzat (vagyis valamennyi bajai) pénzéből. Ha figyelmesen olvasunk, akkor megtudhatjuk, hogy ez azért jó nekünk, mert ez csak Bajáról fog szólni. A Baja TV-nek ugyanis az az egyik bűne a kezdeményező polgármester (vagy al-?) szerint, hogy néha Baja környékéről szóló műsorokat is sugároz, és talán az is, hogy a közszolgálatiság jegyében mer olykor a polgármesteren (vagy al-?) kívül mások véleményének is helyt adni. Szóval igaz lehet az, hogy városunk vezetőinek nem fontosak a város környékén élők problémái és a bezárkózó célú Bajai TV létrehozása ennek is az egyik kézzelfogható jele? Írják a cikket épp a Baja és Környéke Közéleti magazinja felirat alatt elhelyezett főcímmel és azzal az indokkal, hogy neki nem kell a környék. Önök értik ezt? Mert én nem. (Vagy ha mégis, akkor nagyon nem szeretném, hogy az valóban úgy legyen!)

-Sz-

A cikk a Bajai Tükör c. újsában jelent meg 2009.01.30-án.
http://www.bajaitukor.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://beketer.blog.hu/api/trackback/id/tr22915519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása